1911Forum banner
Status
Not open for further replies.

9mm - W .38 Super?

1 reading
31K views 13 replies 12 participants last post by  Tango3  
#1 ·
Zamierzam to rzucić dla tych, którzy się zastanawiają.

TAK, MOŻESZ strzelać z 9mm z komory .38 super!

Właściwie nie można dostrzec różnicy między strzelaniem z 9mm a .38 Super podczas strzelania z amunicji generycznej!

Właśnie wystrzeliłem kilka nabojów dzisiaj za pomocą chronografu i 9mm poszło 10fps szybciej niż Armscor .38 Super!

9mm załaduje się, wystrzeli i wyrzuci łuski ze 100% niezawodnością z komory .38 Super.

Jestem pewien, że jakiś "ekspert" spróbuje stwierdzić, że nie można tego zrobić, ale ponieważ moja "wielkość próby" jest większa, jestem pewien, że wiem, że MOŻNA to zrobić.

Wystrzeliłem ponad 1500 nabojów 9mm przez moją .38 Super i ŻADEN nigdy nie zawiódł w podaniu, wystrzeleniu i wyrzuceniu łuski, absolutnie TAK SAMO jak każda łuska .38 super!

To tylko w celach informacyjnych....

#2 ·
Ciekawa lektura i jakie oszczędności dla Ciebie. Sprawdziłem ceny amunicji w Turner's, sieci sklepów w So CA. Mają tylko jedną amunicję .38 Super, Winchester White Box FMJ 130 grain Plus P @ 32,99 $ za pudełko 50 sztuk. W 9 mm ich najbliższy Winchester White Box jak powyżej to 17,99 $ za pudełko 50 sztuk. W sumie mają 3 strony z listą wszystkich 9 mm.

#3 ·
Móc i powinien to dwie różne rzeczy. .38 O.A.L. 1.280, 9mm 1.169. .38 to pół-obramowana prosta łuska. 9mm to stożkowa łuska bez obramowania. 9mm opiera się na wylocie łuski. .38 opiera się na obramowaniu. Ciśnienie jest mniejsze w 9, a kule mają tę samą średnicę. Pewnego dnia możesz się z tego nie wywinąć. Ale jeśli lubisz ryzyko, strzelaj! Jasne, przy okazji spróbuj .380 w 9mm Makarov. Ja "powinienem" też działać.

#4 · (Edited)
Kaliber .38 to łuska z prostymi ściankami i pół-kryzą. 9 mm to łuska stożkowa bez kryzy. 9 mm opiera się na wejściu do łuski. .38 opiera się na kryzie.
Pomysł, że 38 Super opiera się tylko na kryzie, jest prawdziwy tylko wtedy, gdy masz bardzo starą lufę, wszystkie nowo wyprodukowane lufy opierają się na wejściu do łuski.

I tak, w WIĘKSZOŚCI przypadków możesz strzelać amunicją 9 mm w lufie 38 Super, jeśli komora twojej lufy nie jest bardzo ciasna. ALE nie powinieneś robić tego zbyt często, skróci to żywotność wyciągacza, ponieważ to on trzyma nabój 9 mm w lufie 38 Super.

Save
#5 ·
Kilibreaux - .380 może być wystrzelony z 9mm AR; ale nie powinno się tego robić. Niektóre cylindry rewolweru .38 Special są akurat na tyle długie, że można by to zrobić, ale nie powinno się z nich strzelać .357 Magnum, co najprawdopodobniej skończy się katastrofą.

Strzeliłem .380 z 9mm AR raz. Jak tylko huknęło, wiedziałem. Miałem szczęście - pusta łuska została wyciągnięta i wyrzucona, ale wiedziałem, że coś jest inaczej - lufa była czysta. Brak widocznych uszkodzeń, więc po usunięciu niewystrzelonych nabojów z magazynka i nie znalezieniu żadnych innych nabojów .380, wróciłem do strzelania.

Mimo że to działało u ciebie, myślę, że miałeś dużo szczęścia; inni ludzie, którzy strzelali "niewłaściwą" amunicją ze swoich pistoletów, nie mieli tyle szczęścia. Następujące naboje są bardzo podobne pod względem rozmiaru, o kilka milimetrów, ale mogą być katastrofalne, jeśli zostaną wystrzelone z niewłaściwego pistoletu: .38 acp; 9mm, 8mm Largo, .380 acp, .38 Super. Prawie cała amunicja .38 Super jest oznaczona jako +P; aby ostrzec tych, którzy mają pistolety komorowane w .38 Auto, aby nie używali naboju Super w swoich pistoletach. Naboje są prawie identyczne - dopóki nie spojrzysz na balistykę i nie zobaczysz, że .38 acp to bardzo słabo załadowany nabój w porównaniu do .38 Super. Wiele pięknych, starszych pistoletów .38 acp zostało zniszczonych, często powodując obrażenia u strzelca, gdy pistolet wybucha.

Mimo że możesz strzelać 9mm w swoim .38 Super, nie powinieneś. Istnieje pewna amunicja 9mm, wyprodukowana przez Hirtenberger, dla której zarówno producent, jak i BATFE wspólnie napisali list, w którym radzą wszystkim, aby nie strzelali tą amunicją z żadnego pistoletu - została zaprojektowana i załadowana do pistoletów maszynowych używanych w warunkach arktycznych... jest jak +P++++ gorąca.

#7 ·
Pobawiłbym się tym trochę na stole warsztatowym, żeby zobaczyć, co się dzieje.
9 mm MOŻE mieć headspacing na wyciągu w dłuższej komorze.
LUB MOŻE osadzać się na zwężeniu łuski, klinując się w cylindrycznej komorze .38.

Żadne z nich nie jest szczególnie szkodliwe, ale jeśli 9 mm kiedykolwiek wyprzedzi wyciąg i zejdzie aż do wylotu komory, niekontrolowane wystawanie iglicy w konstrukcji 1911 wciąż ją odpali i, jak pokazał mjr George C Nonte z Astrą 400 (dowolny pistolet 9 mm), nastąpią fajerwerki.

#8 ·
Zamierzam to rzucić dla tych, którzy się zastanawiają. TAK, MOŻESZ strzelać z 9mm z komory .38 super! Właściwie nie można dostrzec różnicy między strzelaniem z 9mm a .38 Super podczas strzelania z amunicji generycznej! Właśnie wystrzeliłem kilka nabojów dzisiaj za pomocą chronografu i 9mm poszło o 10fps szybciej niż Armscor .38 Super! 9mm załaduje się, wystrzeli i wyrzuci z 100% niezawodnością z komory .38 Super. Jestem pewien, że jakiś "ekspert" spróbuje stwierdzić, że nie można tego zrobić, ale ponieważ moja "wielkość próby" jest większa, jestem pewien, że wiem, że MOŻNA to zrobić. Wystrzeliłem ponad 1500 nabojów 9mm przez moją .38 Super i ŻADEN nigdy nie zawiódł w podawaniu, wystrzeliwaniu i wyrzucaniu absolutnie TAK SAMO jak jakikolwiek nabój .38 super! To tylko w celach informacyjnych....
Jaki to był pistolet?

#9 ·
Zamierzam to rzucić dla tych, którzy się zastanawiają.

TAK, MOŻESZ strzelać z 9mm z komory .38 super!

Właściwie nie widać różnicy między strzelaniem z 9mm a .38 Super podczas strzelania z amunicji generycznej!

Właśnie wystrzeliłem kilka nabojów dzisiaj przez chronograf i 9mm poszło 10fps szybciej niż Armscor .38 Super!

9mm załaduje się, wystrzeli i wyrzuci z 100% niezawodnością z komory .38 Super.

Jestem pewien, że jakiś "ekspert" spróbuje stwierdzić, że nie można tego zrobić, ale ponieważ moja "wielkość próby" jest większa, jestem pewien, że wiem, że MOŻNA to zrobić.

Wystrzeliłem ponad 1500 nabojów 9mm przez moją .38 Super i ŻADEN nigdy nie zawiódł w załadowaniu, wystrzeleniu i wyrzuceniu, absolutnie TAK SAMO jak jakikolwiek nabój .38 super!

To tylko w celach informacyjnych....
To było po prostu głupie szczęście i nie powinieneś zachęcać nikogo innego do próbowania tego na swoich pistoletach. Przypadkowo wystrzeliłem kilka nabojów 9mm z mojego 38 Super Elite Professional i zamek zablokował się tak mocno, że prawie musiałem odesłać go do Wilson Combat.

#10 ·
To było po prostu głupie szczęście i nie powinieneś zachęcać nikogo innego do próbowania tego z ich pistoletami. Przypadkowo wystrzeliłem kilka nabojów 9 mm z mojego 38 Super Elite Professional i zamek zablokował się tak mocno, że prawie musiałem odesłać go do Wilson Combat.
Po prostu jestem ciekaw, jaka była przyczyna zablokowania?

Save
#13 ·
Możesz również załadować i wystrzelić .40 S&W w .45 ACP i 9mm w .40 S&W i możesz wjechać na autostradę w złym kierunku!

Zapytaj mnie, skąd to wiem, po prostu zobacz moją linię sygnatury.

Save
#14 ·
Jeśli chcesz strzelać z 9 mm, to dlaczego nie strzelać z pistoletu 9 mm? Czego tu nie rozumiem? To w ogóle nie ma sensu.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.