1911Forum banner

Raport z testu Bersa Thunder .22

3.9K views 9 replies 8 participants last post by  Levian  
#1 ·
Więc, miałem jednego z tych małych facetów lata temu i ktoś go ukradł. Mam też mnóstwo amunicji .22, która została mi przekazana, więc postanowiłem sprawić sobie prezent urodzinowy/wczesny świąteczny i go zastąpić. I to był mój szczęśliwy dzień, ponieważ LGS miał jeden w dziale używanej broni. Każdy, kto mnie zna, wie, że uwielbiam, gdy ktoś inny kupuje broń, wystrzeliwuje z niej kilkaset nabojów, a następnie sprzedaje ją z powrotem do LGS w mniej więcej idealnym stanie, abym mógł odebrać ładny egzemplarz z dobrą zniżką. Kosztowało to około 220 dolarów przed opodatkowaniem, co może być mniej niż zapłaciłem za oryginalny, fabrycznie nowy.

Cóż, być może ładny jest w oku trzymającego piwo. Rozumie się samo przez się, że w ciągu tych lat pojawiły się .22 o większej pojemności. I prawdopodobnie działają lepiej. Ale jak na to, co jest, ta mała rzecz nie była zła.

Zacząłem strzelać ze starego stuffu, chociaż kupiłem też trochę nowszej amunicji, żeby być fair wobec broni. Wyniki były... zaskakująco korzystne, właściwie. Kiedy stara amunicja faktycznie wystrzeliła, broń działała dobrze. Nie miałem wielu awarii, poza niewypałami, w tej małej torbie z kulami. Ale niewypały były dość dużym problemem:

Image

9 z 40 lub 50 nabojów, które próbowałem wystrzelić, to były niewypały. A ostatni z tej partii, który wystrzeliłem, to ta rozszczepiona łuska. Co do jego zasługi, Bersa wyrzuciła ją prawidłowo i zablokowała z powrotem. Po zobaczeniu tego i policzeniu niewypałów, z których większość pochodziła z ostatnich 2 magazynków, stwierdziłem, że te naboje są po prostu za stare, żeby się nimi przejmować. Kiedy wychodziłem, przekazałem je RSO i poprosiłem go, żeby je zutylizował.

Potem przeszedłem do nowej amunicji, którą kupiłem tylko dlatego, że miałem przeczucie, że używanie starej, śmieciowej amunicji jako poligonu doświadczalnego dla broni nie byłoby dla niej do końca sprawiedliwe. Kolejne 20 nabojów to pociski Federal 29 grain "personal defense". Co muszę powiedzieć, że trochę mnie zaskoczyło. Te rzeczy tworzą całkiem niezłą kulę ognia, naprawdę sprawiały, że brzmiało to tak, jakbym strzelał czymś znacznie bardziej podłym niż .22 LR i działały całkiem dobrze. Ale miałem tylko 50 i chciałem przetestować inne naboje, więc po 2 magazynkach przeszedłem do kilku nabojów 40 grain CCI Green Tag .22 LR. Miałem ich znacznie więcej, więc wystrzeliłem ich znacznie więcej, około 40 nabojów.

Niestety w tym momencie myślę, że broń się zakleiła. Albo to, albo po prostu nie lubi amunicji CCI. FTE stawały się coraz gorsze, a ostatni magazynek już nie wyrzucał. Tylko krótkie cykle i wpychanie zużytej łuski z powrotem do komory, więc po każdym strzale musiałem ręcznie przeładowywać. Par dla kursu dla pistoletu .22, myślę - działa dobrze, dopóki się dobrze nie zabrudzi, a potem staje się narzędziem do usuwania awarii.

Ale jak na to, co jest, strzela dobrze. Spust jest w porządku w trybie single action. Double action jest trochę długi i ciężki, ale jest przydatny. A celność jest niezła. Wybieranie najlepiej wyglądających grup na 7 jardach:

Image

Image

Właściwie na początku byłem trochę przygnębiony, ponieważ nie mogłem zobaczyć maleńkich dziurek, które to robiło na większości tych celów. Więc myślałem, że częściej niż zwykle całkowicie chybiałem. Okazało się, że było odwrotnie i większość pudła wynikała albo z tego, że szarpałem strzały w lewo z powodu niecierpliwości i złego umieszczenia palca na spuście, albo z podnoszenia szczerbinki w próbie ustalenia, gdzie broń drukuje, zamiast po prostu strzelać prawidłowo.

Udało mi się również podpalić strzelnicę podczas ostatniego magazynka. To był prawdopodobnie drugi lub trzeci nabój, który musiałem ręcznie wyrzucić i wylądował prosto w stosie zużytego mosiądzu przed moim stanowiskiem strzeleckim i wzdłuż ściany po mojej lewej stronie. Najwyraźniej było tam też dużo niespalonego prochu, a żużel z tej łuski musiał go zapalić. Następną rzeczą, o której wiem, jest to, że płomień powoli rozprzestrzenia się wzdłuż stosu i spala niespalony proch. Wyobraźcie sobie moją radość, że musiałem powiedzieć RSO, że jego strzelnica w pomieszczeniach płonie. Nie wyrządzono żadnej szkody, ponieważ była to ceglana ściana i cementowa podłoga, ale zamknęło to całą zatokę na około 10 minut, aby chemikalia z gaśnicy mogły się przewietrzyć. To coś, czego myślę, że nie omówiono na kursach bezpieczeństwa na strzelnicy, które odbyłem.

#2 ·
To tylko sugestia, a nie krytyka. CCI Green Tag to po prostu szczególnie dobra partia CCI Standard Velocity, z dobrymi numerami ES i SD. Twój pistolet jest prawdopodobnie jednym z tych, które preferują amunicję High Velocity, taką jak Mini-Mags, Winchester Power Points, Aguila Super Extra High Velocity i tym podobne. Wydaje mi się, że te rodzaje amunicji działają lepiej w małych pistoletach niż SV, A TAKŻE spalają się czyściej. Jeśli mam rację (oczywiście mogę się mylić), ta amunicja HV jest prawdopodobnie lepszym wyborem niż jakikolwiek typ SV. Ta amunicja jest również często "w dobrej cenie" i sprzedawana luzem, co pozwala na lepsze oszczędności w portfelu. "Mogę mieć kilka" pistoletów i karabinów bocznego zapłonu tutaj. Kilka z nich jest bardzo wrażliwych na amunicję i wydają się preferować amunicję HV dla pozytywnego działania. Winchester 222, 333 i 555 są dość powszechne w Walmart, podobnie jak "czerwone pudełka" lub "niebieskie pudełka" Federals. Nie sądzę, żebym próbował Federal Auto Match, dopóki Twój pistolet dobrze się nie dotrze. Aguila produkuje całkiem dobry ładunek HV i lubię je najbardziej, ale pozwól swojemu pistoletowi powiedzieć Ci, czego chce. Wyczyść go i dobrze nasmaruj, a następnie wypróbuj amunicję High Speed. Może być lepiej, niż się spodziewasz.

#4 ·
To tylko sugestia, a nie krytyka jakiegokolwiek rodzaju.

CCI Green Tag to po prostu szczególnie dobra? partia amunicji CCI Standard Velocity, z dobrymi numerami ES i SD. Twój pistolet jest prawdopodobnie jednym z tych, które preferują amunicję High Velocity, taką jak Mini-Mags, Winchester Power Points, Aguila Super Extra High Velocity, tego typu rzeczy. Wydaje mi się, że te rodzaje amunicji działają lepiej w małych pistoletach niż SV, A TAKŻE spalają się czyściej.
Jeśli mam rację (oczywiście mogę się mylić), ta amunicja HV jest prawdopodobnie lepszym wyborem niż jakikolwiek typ SV. Ta amunicja jest również często "w dobrej cenie" i sprzedawana luzem, co pozwala na lepsze oszczędności dla portfela. "Mogę mieć kilka" pistoletów i karabinów bocznego zapłonu tutaj. Kilka z nich jest bardzo wrażliwych na amunicję i wydają się preferować amunicję HV dla pozytywnego działania. Winchester 222, 333 i 555 są dość powszechne w Walmart, podobnie jak "czerwone pudełka" lub "niebieskie pudełka" Federals. Nie sądzę, żebym próbował Federal Auto Match, dopóki Twój pistolet dobrze się nie ułoży. Aguila produkuje całkiem dobry ładunek HV i najbardziej je lubię, ale pozwól swojemu pistoletowi powiedzieć Ci, czego chce.
Wyczyść go i dobrze nasmaruj i wypróbuj amunicję High Speed. Może być lepiej, niż się spodziewasz.
Myślałem w ten sam sposób. Po prostu pomyślałem, że zacznę od standardowych rzeczy i zobaczę, jak zachowuje się broń. Myślę, że spodobała mu się Federal, ponieważ jest przeznaczona do małych pistoletów takich jak ten, więc ma więcej mocy niż standardowy nabój. Co oznacza, że po skończeniu tej standardowej amunicji, następnym krokiem jest wzięcie kilku minimagów lub podobnych i zobaczenie, co się stanie. Mam wrażenie, że masz rację i będzie się zachowywał znacznie lepiej z nabojami, które mają więcej mocy za sobą.

Mam też 4 kolejne magazynki, więc przyszłe wycieczki na strzelnicę będą o wiele przyjemniejsze.

#6 ·
Kilka lat temu kupiłem Walthera PPK w kalibrze .22 LR. Używam go jako pistoletu do dobijania kojotów, gdy jest to potrzebne. Jeśli nakarmisz go czymkolwiek innym niż szybkie CCI Mini Mags, to będzie się zacinał. Daj mu trochę Mini Mags lub Stingers, a będzie działał jak szwajcarski zegarek. Świetny mały pistolet, gdy jest odpowiednio karmiony.

#7 ·
Pistolety samopowtarzalne .22 z mechanizmem podwójnego działania zwykle mają bardzo ciężkie sprężyny główne, aby uniknąć niewypałów podczas strzelania z podwójnego działania. Rezultatem jest sztywne działanie zamka, które wymaga amunicji o dużej prędkości, aby działać. Czasami lubią jedną konkretną markę amunicji (zazwyczaj Mini-Mags) i to wszystko. Taka już ich natura. Większość nowszych pistoletów samopowtarzalnych .22 jest albo z iglicą, albo tylko z pojedynczym działaniem.

Wielu facetów eksperymentuje z lżejszymi sprężynami, aby uzyskać bardziej niezawodne działanie... i kończy z częstymi niewypałami. Poszedłem tą drogą dawno temu z American Arms PX-22 (klon PPK), obcinając zwoje ze sprężyny głównej, aby uzyskać lepsze działanie i kończąc jedynie z dud-o-matic.

#8 ·
Amunicja 22lr, której próbujesz użyć, ma wiele wspólnego z tym, jak niezawodna jest, a następnie jak celna może być. Nie posiadamy krótkiej lufy 22lr, ale mamy kilka bersa 380, które są bardzo niezawodne. Zmieniłem sprężyny powrotne w naszych ruger mk3, więc dobrze działają z amunicją o standardowej prędkości, a mój '61 colt hunsman działa bardzo dobrze i dokładnie z amunicją o standardowej prędkości, taką jak sk rifle lub pistol match, federal 711b, przynajmniej stare rzeczy i aguila target i norma tac-22.

OP może stwierdzić, że duża prędkość pozwala mu dobrze działać, federal federal 510 lub cci blazer działa i wciąż jest tanie w zakupie.

#10 ·
Wrzuciłem kolejne 200 nabojów przez tego małego gościa między wyjazdami na strzelnicę w piątek a dzisiaj. W końcu skończyłem z amunicją śmieciową, której nie lubił, i znalazłem kilka rzeczy, które lubi. Winchester Super X działał całkiem dobrze. Standardowe CCI Minimags oczywiście działały dobrze. Z obu mogłem strzelać z pistoletu mniej więcej tak szybko, jak mogłem pociągnąć za spust, z niewielkimi lub żadnymi problemami. I jest nadzieja dla słoika z amunicją Remington, którą odziedziczyłem - byłem zaskoczony, ale też dobrze działała. Będę musiał zabrać więcej następnym razem, gdy pójdę postrzelać, ale ten mały gość sprawia radość.

Fajnie! Bersa w .380 jest fajna, chciałbym mieć taką w .22lr.
Tak, Bersa jest prawdopodobnie jednym z bardziej niedocenianych producentów. Zakładam, że Bersa .380 jest skonfigurowana jak .22 i prawdopodobnie znacznie bardziej niezawodna, ponieważ strzela nabojem, po którym można rozsądnie oczekiwać, że w pełni uruchomi zamek w celu prawidłowego wyrzutu i podawania. Nie miałbym nic przeciwko kupieniu jednej, gdybym mógł znaleźć jeden z modeli z podwójnym magazynkiem na półce z używanymi.