Widzę prowadnice o pełnej długości w niektórych 1911. Wilson Combat mówi o swojej prowadnicy o pełnej długości do konwencjonalnej sprężyny....
Marketing w celu sprzedaży części. Używałem każdego ustawienia prowadnicy znanego na platformie 1911, jeśli chodzi o surową funkcję, nie ma różnicy. Jeśli Twój 1911 jest mniej niezawodny, na pewno nie będzie to spowodowane użyciem prowadnicy o pełnej długości lub prowadnicy GI. Chyba że jest to dwuczęściowa prowadnica i odkręca się na strzelnicy - tego też dowiedziałem się na własnej skórze.
Ale w przypadku prowadnicy o pełnej długości z płaskiego drutu twierdzą....
Są to proste prowadnice o pełnej długości, po prostu dłuższy pręt, który przechodzi przez otwór w korku sprężyny...
Mam sprężynę WC Flat Wire w moich własnoręcznie wykonanych 1911 i podoba mi się. Zamówiłem prowadnicę WC Full Length Guide Rod do sprężyny Flat Wire, aby ją wypróbować.
Czy naprawdę jest jakaś zaleta? A może to tylko kwestia preferencji?
W odniesieniu do sprężyny z płaskiego drutu? Zaletą jest to, że nie musisz się martwić o zużycie sprężyny w 3000 do 5000 strzałów. Tradycyjne sprężyny okrągłe zużywają się szybciej. Sprężyny z płaskiego drutu wytrzymują do 40 000 strzałów, zanim sprężyna ulegnie znacznemu zmęczeniu. Kusiło mnie, żeby przejść na sprężyny WC flatwire tylko po to, żeby nie musieć się martwić tak częstą wymianą tych konkretnych sprężyn.
Mam sprężyny WC 17lb flat wire w dwóch moich 1911, które również używają kwadratowej płyty FPS. Próbowałem również podwójnej sprężyny Colt w jednym z tych pistoletów. Najbardziej podoba mi się WC Flat Wire. Wydaje się, że jest mniej podrzutu lufy ze sprężyną z płaskiego drutu.
Ale kiedy ręcznie przeładowujesz zamek w moich 1911, słychać szum sprężyny ze sprężyn z płaskiego drutu. Oczywiście podczas strzelania nie jest wystarczająco głośno, aby usłyszeć go ponad strzałem.
Może to być tylko charakterystyka sprężyny z płaskiego drutu. Ale nie mogę się powstrzymać od wyobrażania sobie, że być może płaski drut nie pozostaje współśrodkowy i odbija się od okrągłego nosa standardowej prowadnicy.
Przy okazji, ponieważ płaski drut jest płaski i szeroki, średnica wewnętrzna jest mniejsza, a więc wymaga prowadnicy o mniejszej średnicy. Prawie niemożliwe jest włożenie sprężyny do zamka już zamontowanego na ramie, co jest łatwe w przypadku konwencjonalnej sprężyny. Szerszy drut sprężyny po prostu nie może się wyrównać z prowadnicą i przesunąć po niej, próbując wkręcić go w otwór zamka. Musisz zamontować sprężynę na prowadnicy ze zdjętym zamkiem, gdzie możesz trzymać i manipulować prowadnicą i sprężyną, aby je wyrównać i umieścić sprężynę nad prętem.
WC wydaje się twierdzić, że jest różnica z prowadnicą o pełnej długości i płaskim drutem, więc zobaczę, dam wszystkim znać, czy jest jakaś zauważalna różnica. Jeśli tak, podejrzewam, że wynika to z faktu, że sprężyna z płaskiego drutu działa lepiej z prowadnicą o pełnej długości, a niekoniecznie prowadnica o pełnej długości działa lepiej dla wszystkich sprężyn...
Sprężyny z płaskiego drutu mają płaską, kwadratową stronę, która ociera się o prowadnicę. Podnieś M&P, usłyszysz podobny hałas. Sprężyny z płaskiego drutu są trochę głośniejsze. Natura bestii, nie będą przesuwać się gładko po powierzchni prowadnicy (i lufy/osłony przeciwpyłowej, jeśli używasz prowadnicy GI) jak okrągła sprężyna. Jeśli jest różnica, założę się, że będzie ona przede wszystkim w tym, jak gładko działa pistolet, ponieważ niepodparte ramię płaskiej sprężyny będzie kontrolowane i nie będzie mogło swobodnie odbijać się na osłonie przeciwpyłowej i lufie, aż zwoje zostaną zmuszone do spoczynku na prowadnicy. To chyba jedyna realna różnica, jaką zauważam, używając zwykłej sprężyny z prętem o pełnej długości.
Może też rzeczywiście być mniej podrzutu lufy ze sprężyną z płaskiego drutu, a przynajmniej inny impuls odrzutu. Sposób, w jaki narasta i uwalnia się napięcie, gdy płaska sprężyna ściska się, a następnie rozszerza, jest również nieco inny niż sposób, w jaki narasta napięcie w przypadku standardowej sprężyny okrągłej.
Osobiście skłaniam się ku konfiguracjom GI tylko ze względu na łatwość demontażu. Prościej jest wepchnąć korek sprężyny powrotnej i zwolnić napięcie sprężyny po obróceniu tulei lufy, niż bawić się jakąkolwiek prowadnicą o pełnej długości, której używałem. Chociaż przyznam, że doceniam, jak płynnie pistolet może funkcjonować z prowadnicą o pełnej długości.