1911Forum banner

Smith & Wesson Model 39-2

20K views 33 replies 25 participants last post by  moralem  
#1 ·
Nabyłem ten klasyczny pistolet Smith kilka miesięcy temu. Nic specjalnego w podwójnym działaniu, a ogólna szerokość chwytu jest nieco większa niż lubię. To wciąż kultowy pistolet swoich czasów. Po prostu coś fajnego, co nie jest Polymer 9 ani 1911.

#2 ·
Podnieś broń, zamknij oczy i wyceluj w coś.
Otwórz oczy i zobacz, jak dobrze twoje oczy pasują do celowników.
Dla mnie to jeden z najlepszych pistoletów do celowania, z jakich kiedykolwiek strzelałem. Mój przyjaciel pozwolił mi kiedyś postrzelać z jego i kiedy mi o tym powiedział i zauważyłem, że miał rację, musiałem kupić jeden dla siebie. Nie jest to wcale najdokładniejszy pistolet 9 mm, jaki posiadam, ale jest jednym z najlepiej się nim operuje.

#3 ·
Wygląda na świetny przykład. Nie ma się czego wstydzić posiadając Smith 39, ponieważ jest to istotne, ponieważ jest to pierwszy pistolet samopowtarzalny 9 mm z podwójnym działaniem wyprodukowany przez amerykańskiego producenta. Pierwszy z wielu, które miały nastąpić w nadchodzących dziesięcioleciach.

#4 ·
Zazdroszczę tego. Polowałem od czasu do czasu na czysty, niedrogi egzemplarz. Są historyczne, atrakcyjne i uwielbiane. Mam kilka późniejszych modeli S&W 9mm, które naprawdę bardzo lubię, a zdobycie modelu taty jest bardzo pożądane. Dobra robota.

#5 ·
Smith 39 i późniejsza rodzina serii 59 odniosła sukces dla S&W i została wydana dla 3 generacji, zanim Glock zdominował amerykański rynek pistoletów półautomatycznych.

Z drugiej strony, chciałbym, żeby Colt wypuścił pistolet SSP w latach 70., aby konkurować. Colt przegapił tę okazję i nigdy nie dowiemy się, jak mogłaby ukształtować historię Colta w pistoletach DA/SA. Z jakiegoś powodu Colt włożył wysiłek w ten projekt i po prostu zamknął go w skarbcu bez żadnej próby sprzedaży na rynku cywilnym.

#9 ·
Smith 39, a następnie seria 59, były sukcesem dla S&W i zostały wydane dla 3 generacji, zanim Glock zdominował amerykański rynek półautomatyczny.

Z drugiej strony chciałbym, żeby Colt wypuścił pistolet SSP w latach 70., aby konkurować. Colt przegapił tę okazję i nigdy nie dowiemy się, jak ukształtowałaby się historia Colta w pistoletach DA/SA. Z jakiegoś powodu Colt włożył wysiłek w ten projekt i po prostu zamknął go w skarbcu bez żadnej próby sprzedaży na rynku cywilnym.
View attachment 652379
Colt w swojej nieskończonej mądrości zdecydował, że zarabiają wystarczająco dużo pieniędzy na sprzedaży 1911 i Pythonów cywilom oraz M16 rządowi, więc nie musieli dodawać do swojej oferty 9 mm z podwójnym działaniem. Zanim zorientowali się, że popełnili błąd, było już za późno.

• Like
Reactions: jjfitch and FTG-06B
#7 ·
Nabyłem ten klasyczny pistolet Smith kilka miesięcy temu. Nic specjalnego w podwójnym działaniu, a ogólna szerokość chwytu jest nieco większa niż lubię. To wciąż kultowy pistolet swoich czasów. Po prostu coś fajnego, co nie jest Polymer 9 ani 1911.
Image
To nie była tylko ikona, to była ikona, która zmieniła sposób noszenia broni przez policję z rewolwerów na półautomaty. Te kilka, z których strzelałem, było wspaniałymi strzelcami. Przypomina mi to strzelanie z CZ 75. Najlepszy kumpel miał jeden, ale nigdy nie mogłem znaleźć idealnego, więc nigdy go nie dostałem. Dostałem wersje późniejszego podwójnego stosu. Gratulacje, szczęściarzu. Ciesz się tym. Na twoim miejscu nosiłbym go przez jakiś czas.

#8 ·
Bardzo łatwo jest usunąć to okropne zabezpieczenie magazynka, co nieco poprawia działanie spustu DA. Ta długa zakładka na tylnej szczerbince unosi się do góry, użyj czegoś nierysującego i podnieś tę przednią zakładkę, a następnie obróć szczerbinkę o 90 stopni w dowolnym kierunku. Szczerbinka powinna się podnieść bez problemu. W otworze pod szczerbinką znajduje się sprężyna i zatrzask, wyjmij je, a następnie zamontuj ponownie tylną szczerbinkę. Działanie spustu DA powinno się nieco poprawić. S&W sprzedawało kiedyś regulowaną szczerbinkę, która pasowała bezpośrednio do wycięcia na tylną szczerbinkę i w ten sposób ją instalowano. Drewniana wykałaczka może wystarczyć do podniesienia przedniej zakładki, a jeśli nie, może to zrobić coś z tworzywa sztucznego. Zrobiłem to w moim starym 39-2 i pomyślałem, że zrobiło to dużą różnicę w moim konkretnym pistolecie. Ta regulowana szczerbinka NIE jest zbyt solidnym elementem, ale była wystarczająco dobra na tamte czasy i miejsce. Mogłem wyregulować szczerbinki dla każdego ładunku, którym się wtedy bawiłem.

#10 ·
Z S&W 39 nigdy się nie pomylisz. Twój egzemplarz wygląda świetnie, a jeśli podoba ci się jego wygląd, poczekaj, aż z niego postrzelasz. Będziesz żałować, że nie kupiłeś go lata temu.

#11 ·
Mam jego grubego bliźniaka, model 59 z podwójnym magazynkiem. To ładnie wyglądający pistolet, ale zgadzam się z OP, że te stare spusty podwójnego działania są okropne. Bardzo ciężkie i kumulują się przed przełamaniem. W ostatnich latach naprawdę zostaliśmy rozpieszczeni przyzwoitymi spustami DA w nowoczesnych pistoletach samopowtarzalnych.

#12 ·
Fabrycznie podwójne działanie nie jest moim ulubionym, ale bez wątpienia można je prawdopodobnie dostroić przez zdolne ręce. Te SW DA/SA są nadal w rozsądnej cenie. Zdjęcie pistoletu z innej strony. Dorastałem w latach 80. i zawsze mi się podobał. Nie jestem pewien, dlaczego nigdy nie pomyślałem o tym, żeby go zdobyć.

#13 ·
Out of the box, the double action is not my favorite, but no doubt it could probably be tuned by capable hands. These SW DA/SA still consider reasonably priced now.

Picture of the pistol from another side. Grew up in the 80s and always like it. Not sure why I never thought of getting one until now.
Image
To bardzo fajny pistolet. Szczęściarz z ciebie. Kupiłbym go w 2 sekundy.

#15 ·
Chociaż nie tak przystojny jak Model 39, mam Model 59 bez deski rozdzielczej, którego reset spustu przewyższa moje Sig SRT... nawet z nowoczesną amunicją HP nigdy nie miałem żadnych problemów z FTF, FTE itp..

#16 ·
Mam 39 bez myślnika. Co dziwne, pamiętam, jak patrzyłem na nie pod koniec lat 60. i na początku 70. i myślałem, że są ciężkie u góry i niezdarne - teraz, po latach "współczesnego projektowania broni palnej", pasują "w sam raz"! Muszę zrobić jej zdjęcie, ale nie jest tak ładna jak te powyżej - z drugiej strony, zapłaciłem za nią tylko 250 dolarów pod koniec lat 90.

Zgadzam się, że spust DA nie jest czymś, o czym warto pisać do domu, chociaż nigdy szczególnie nie zależało mi na próbie jego poprawy.

Zrobiłem błąd - w sklepie z bronią, w którym ją kupiłem, była duża skrzynia używanych magazynków ze stali nierdzewnej po 5 dolarów za sztukę i ciągle przechodziłem obok, aż ktoś kupił je wszystkie za jednym zamachem!

Riposta

#18 ·
Image
Oto kilka zdjęć broni służbowej, której rama była mocno zużyta. Wypolerowałem ramę i nałożyłem ponownie wykończenie DuraCoat
Image

#20 ·
Mój tata nosił jeden w służbie w latach 80-tych, wydanie resortowe. Był ze stali nierdzewnej. Wolę go w kolorze niebieskim. W tamtych czasach wystrzeliłem z niego więcej niż kilka nabojów. Ten ciężki spust DA i bezpiecznik kciukowy sprawiały, że zawsze uważałem go za superbezpieczny pistolet do noszenia.

#29 ·
Mój tata nosił jeden w LE w latach 80-tych, wydanie resortowe. Był ze stali nierdzewnej. Wolę go w kolorze niebieskim. W tamtych czasach wystrzeliłem z niego więcej niż kilka nabojów. Ten ciężki spust da i bezpiecznik kciukowy sprawiały, że zawsze uważałem go za super bezpieczny pistolet do noszenia.
Ta rzecz po lewej stronie tylnego zamka to DŹWIGNIA ROZŁADOWANIA! :)

#21 ·
Kiedy nasz dział po raz pierwszy pozwolił nam nosić osobiście posiadane półautomaty przed pełnym przejściem z rewolwerów, nosiłem kilka różnych wersji 59, a także wersje 45 (4513 był świetnym pistoletem poza służbą). To było w latach 80. i przeszliśmy z modelu 66, więc wybrałem wersje ze stali nierdzewnej.

Oczywiście byłem młody i nie doceniałem oksydowanej broni tak jak teraz. Twój 39 wygląda świetnie, a te Smithy były naprawdę dobrymi pistoletami.

#22 ·
Z tego, co pamiętam, zarówno Model 39, jak i Colt Commander pochodziły z prób wojskowych dla nowego pistoletu 9 mm na początku lat 50. Myślę, że Commander radził sobie lepiej później, gdy został zwiększony do 45, ale, jak wspomniano wcześniej, Model 39 miał duży wpływ na organy ścigania.

Nawet US Navy używała niektórych Model 39.

#23 ·
Czy to oryginalne uchwyty? Wyglądają o wiele lepiej niż w moim 39-2.

Wygląda na to, że są to uchwyty Model 59 w Twoim 39, ponieważ panel nie ma subtelnej krzywizny dłoni (ramy).

Uchwyty w moim 59 nie są oryginalne, ale panele z tureckiego orzecha włoskiego za 40 $ (Ebay) ... obecnie na ebayu jest nieco podobny zestaw paneli z tureckiego orzecha włoskiego M39:

#24 ·
Mam trzy takie. Jeden niklowany, a pozostałe niebieskie. Używane niklowane wydają się być około dwa razy droższe niż niebieskie. Zaczęłam od niklowanego i uwielbiam to uczucie. Kupiłam go nowego w latach 70. Kilka lat temu nabyłam niebieski, który wyglądał, jakby wyszedł prosto z fabryki, z pogniecionym i chrupiącym papierem woskowym, ponieważ nigdy nie został wyjęty z pudełka. Właśnie dostałam mój trzeci w tym tygodniu w całkiem dobrej cenie. 625 $ w pudełku i wystrzelono z niego mniej niż 100 nabojów. Super stan.

#25 ·
Tanie czarne plastikowe uchwyty w modelu 59 psują wygląd broni, więc kupiłem ten zestaw tureckich uchwytów na eBayu. Pogrubiają one nieco uchwyt, ale sprawiają, że pistolet wygląda o wiele ładniej.

#26 ·
Ja również uratowałem jeden, który nabyłem. Okropny stan zewnętrzny, a ktoś użył epoksydu JB, aby przymocować metalowy uchwyt do latarki na ramie! Wymagało to trochę pracy z dremelem, aby to wszystko usunąć, szkiełkowanie, nałożenie Duracoat i poprawienie małych fragmentów. Wyszło przyzwoicie i jest to również bardzo dobry strzelec.

#30 ·
39 była pierwszą 9mm, z której kiedykolwiek strzelałem. Strzelaliśmy z 357 przez staw na farmie do skał o średnicy około 6 cali, około 70 jardów. Dali mi 39 i trafiałem je prawie za każdym razem. Byłem natychmiast zdumiony. Nigdy tak naprawdę nie kupiłem 39, ale złapałem 915, kiedy się pojawiły. Uwielbiam Smithy trzeciej generacji. Miały wspaniałe spusty. Nie jestem pewien, dlaczego nadal nie są produkowane.