Uwielbiam moją 10mm. Zostałem wprowadzony do 10mm, gdy szef mojej agencji uczynił Glocka 20, 10mm, bronią służbową wydziału natychmiast po tym, jak FBI ją poparło, zanim się wycofali. Zostałem oddelegowany do pomocy zbrojmistrzowi w przejściu naszej agencji z ponad 120 zaprzysiężonymi pracownikami na Glocka i 10mm. Powiedziawszy to, wystrzeliłem kilka tysięcy nabojów 10mm. Podoba mi się.
Po przejściu na emeryturę na jakiś czas przestałem strzelać, a potem po kilku latach naprawdę zatęskniłem za kolejnym 1911. Byłem w moim lokalnym sklepie z bronią, oglądając różne 1911 .45acp na wystawie, kiedy zauważyłem model ze stali nierdzewnej, z gumowymi uchwytami i czerwonym symbolem delty na tych uchwytach. Zdecydowałem, gdy zobaczyłem, że to 10mm, Delta Elite. Od tego czasu jest to mój najczęściej noszony pistolet.
Coraz bardziej angażowałem się w strzelanie i nie będąc prawdziwym miłośnikiem Glocka, chcąc dodać broń do uzupełnienia mojego FN Browning HP, natknąłem się na Sig Sauer P226 Elite. Nie tylko dobrze się czuł, ale też naprawdę dobrze wyglądał. Nadal tak jest, kiedy go wyciągam. Jakiś czas później zobaczyłem podobnego Siga w sklepie z bronią. To był Sig P220... To była natychmiastowa sprzedaż, wersja Elite (stal nierdzewna z uchwytami z drewna różanego). Też dobrze się czuł i wyglądał świetnie.
Wystrzeliłem kilkaset nabojów, głównie Federal i Seller Bellot, przez p 220. Działał bez zarzutu. Jak ktoś powiedział, nie jest to dyskretna broń do noszenia, ale nosiłem broń ze stali przez całą moją karierę, więc nie przeszkadzało mi to.
Problem pojawił się, gdy próbowałem załadować cięższe S&B 180 JHP do magazynka. To nie zadziałało. 180 gr kulki nie stanowiły problemu, ale JHP po prostu nie chciały wchodzić do magazynka. Miałem 5 magazynków, wszystkie produkcji Sig Sauer. Próbowałem innych marek amunicji, w tym Sig Sauer 180gr JHP, żadna nie chciała wejść do magazynka. Następnym krokiem był kontakt bezpośrednio z Sig Sauer. Rozmawiałem z przedstawicielem i wyjaśniłem problem. Twierdził, że nigdy nie słyszał o takim problemie, ale był gotów zorganizować mi odesłanie mojego pistoletu do Siga wraz z magazynkami, aby ich inżynierowie mogli go sprawdzić. Zanim to zrobiłem, postanowiłem zrobić trochę więcej badań online. Znalazłem forum, na którym omawiano ten sam problem, czyli ładowanie cięższych JHP do magazynków Sig P 220. Wątek miał kilka lat. Odkryłem, że kilka osób napotkało ten sam problem. Jeden dżentelmen dał się nabrać na odesłanie do Siga, gdzie pistolet leżał przez 6 miesięcy bez odpowiedzi, aż w końcu zażądał go z powrotem. Wydaje się, że tolerancje w konstrukcji magazynka są tak wąskie, że cięższy JHP (180 gr) jest zbyt szeroki, aby zmieścić się w nosie. Dodatkowa waga pocisku musi więc gdzieś pójść, więc kula jest grubsza w kierunku nosa niż w przypadku lżejszych ładunków. Lżejsze JHP działałyby cały dzień bez problemów.
Po wszystkich moich badaniach nie byłem już zadowolony z broni ani z Sig Sauer. Ten stary człowiek nie lubi być okłamywany, jak zrobił to przedstawiciel. Prosta prawda od przedstawiciela mogła być inna. Po tym, jak pandemia zaczęła się wyciszać i wszystko się otwierało, a dealerzy desperacko szukali broni do sprzedaży, zaproponowałem sprzedaż mojego P220 z powrotem do Bud's. Zapytali, ile chcę i podałem im cenę, jaką za niego zapłaciłem. Nie było targowania się, natychmiast wysłali mi informacje o wysyłce.
Nadal mam i noszę tę Delta Elite. Jeśli zdecyduję, że muszę mieć kolejną 10mm z jakiegoś powodu, Ruger i Springfield produkują dobre pistolety 1911 w stylu 10mm.